Ramai orang menganggap Twitter sebagai hanya beberapa perkhidmatan penyiaran SMS yang membolehkan orang lain mengikuti anda dan sebaliknya melakukan perbualan tidak peribadi. Sebilangan kecil memberi perhatian kepada Twitter dengan cara yang sama seperti Facebook, dan masuk akal untuk tidak melakukannya.

Bagaimanapun, Twitter tidak meminta anda memuat naik maklumat dan mesej profil peribadi. Semua yang disiarkan di Twitter dapat diakses oleh umum, jadi orang pada umumnya lebih berhati-hati dengan apa yang mereka hantar. Tetapi berikut adalah beberapa perkara yang mungkin tidak anda ketahui mengenai Twitter, mengikut dasar privasinya:

Pelayan Twitter secara automatik merakam maklumat ("Data Log") yang dibuat oleh penggunaan Perkhidmatan oleh anda. Data Log mungkin merangkumi maklumat seperti alamat IP anda, jenis penyemak imbas, sistem operasi, halaman web yang merujuk, halaman yang dikunjungi, lokasi, pembawa mudah alih anda, ID peranti dan aplikasi, istilah carian, dan maklumat kuki. "Twitter menyimpan dan dan hanya akan hapus "pengecam akaun biasa, seperti nama pengguna, alamat IP penuh, atau alamat e-mel anda, selepas 18 bulan." Sekiranya anda menyambungkan akaun Twitter anda ke perkhidmatan pihak ketiga, seperti Facebook, maklumat dari akaun tersebut kini disimpan di Pelayan Twitter. Namun ia menyebutkan bahawa data ini akan dihapus "beberapa minggu" setelah "anda memutuskan dari Twitter akaun anda di perkhidmatan lain."

Saya sangat kesal dengan peningkatan syarikat teknologi yang merosakkan dasar privasi mereka dari masa ke masa untuk menjadikannya "lebih mudah difahami." Hasil yang saya lihat setakat ini dengan Facebook dan Google adalah kebijakan yang lebih kabur, kurang telus, dan lebih dipersoalkan.

Jangan salah sangka, saya tidak fikir Twitter hampir tidak beretika seperti Facebook, tetapi mengapa mereka perlu menggunakan semua maklumat peribadi anda selama 18 bulan? Ini mungkin tidak kelihatan seperti masalah, tetapi di sinilah mula sukar. Kira-kira 4 bulan yang lalu Twitter melihat kemunduran dari pengguna mudah alih kerana apabila anda membiarkan Twitter mengimbas telefon bimbit anda, Twitter memuat naik semua nombor telefon kenalan, alamat e-mel dan alamat anda ke pelayan mereka. Setelah Twitter mempunyai data ini, mereka dapat menggunakannya selama yang mereka mahukan. Mudah-mudahan hanya 18 bulan seperti yang dinyatakan dalam dasar privasi mengenai data lain. Sekiranya anda bekerja di mana-mana jenis pekerjaan di mana kerahsiaan pelanggan adalah penting, atau diwajibkan oleh undang-undang, ini adalah masalah besar.

gambar

Dengan semua itu, jika anda mahu membuang akaun Twitter anda, ia akan memakan masa sekitar sebulan.

Log masuk ke akaun Twitter anda dan klik butang Profil >> Tetapan.

tetapan akaun twitter

Tatal ke bawah halaman akaun dan di bahagian bawah klik pautan-

twitter nyahaktifkan pautan

Anda akan ditanya sama ada anda pasti mahu menyahaktifkannya. Tetapi tidak seperti yang penting. Yang diperlukan untuk mengurungkan proses ini adalah masuk semula ke akaun anda. Apabila melakukannya, anda tidak diberitahu bahawa anda telah membatalkan penyahaktifan anda. Ia hanya muncul kembali, tepat seperti hujan, seperti tidak pernah berlaku. Sekiranya akaun e-mel anda yang didaftarkan tidak mempunyai penapis spam yang ketat, anda mungkin melihat e-mel pengaktifan semula akaun, tetapi itu sahaja.

Penyahaktifan diperlukan untuk menghapus akaun Twitter anda. Dan akaun tersebut hanya akan dihapus setelah 30 hari berturut-turut tanpa menggunakan apa-apa. Tetapi seperti sebelumnya, ini akan memakan masa yang lama, jadi klik butang itu dan mulakan sekarang.

ucapkan selamat tinggal di twitter

Sekiranya skrin sebelumnya tidak mencukupi untuk memastikan ini tidak mahu anda lakukan, Twitter akan meminta anda memasukkan semula kata laluan anda dan menekan butang pengesahan biru yang lain.

sahkan twitter menyahaktifkan

Setelah selesai, akaun Twitter anda harus dinyahaktifkan ... Buat masa ini.

tunggu 30 hari untuk twitter dipadamkan

Saya tahu saya mungkin terdengar sedikit kasar di Twitter. Tetapi atas alasan yang baik. Dasar penyahaktifan 30 hari sebelum penghapusan automatik agak tidak masuk akal. Sekiranya pada bila-bila masa dalam 30 hari ini anda log masuk ke akaun anda secara tidak sengaja, anda harus memulakan prosesnya lagi. Bunyi biasa? Facebook mempunyai dasar yang serupa, kecuali ia hanya mempunyai tempoh tenggang dua minggu untuk dielakkan. Jadi apa yang diberikan dengan Twitter polisi 30 hari? Mengapa saya tidak boleh memadamkan akaun saya sekarang!

Oleh kerana memerlukan masa sebulan untuk mengelakkan masuk. Anda mungkin perlu melalui semua perkhidmatan dan aplikasi anda yang berintegrasi dengan Twitter dan memastikan bahawa anda memutuskannya dari akaun anda. Perkara yang sama berlaku untuk penyemak imbas web yang melog masuk anda secara automatik semasa anda melayari Twitter.com. Segala-galanya perlu dilakukan, atau anda mungkin mendapati anda telah mengaktifkan semula akaun anda secara tidak sengaja.

notis pengaktifan semula melalui e-mel